De ce nu poate încasa corpul uman o lovitură la ficat? (VIDEO)
De ce nu poate încasa corpul uman o lovitură la ficat? (VIDEO)
De ce nu poate încasa corpul uman o lovitură la ficat? (VIDEO)

Corpul uman, așa cum îl știm noi din manualele de biologie, nu neapărat după cum îl vedem pe stradă, adică plin de straturi și mai mult lat decât lung, nu este ‘proiectat’ pentru a încasa o lovitură la ficat. „Păi cum așa?” te vei întreba tu nedumerit?

Probabil că ai văzut atâtea picioare în cap și pumni în față în toate sporturile de contact și la discotețul din satul tău, încât nu înțelegi de ce o lovitură la ficat e mai nasoală decât una în cap.

Un prim răspuns la această dilemă, mai exact de ce nu putem încasa o lovitură la ficat, ar fi pentru că în momentul în care ești lovit în cap nu simți durerea pe moment. Ai adrenalină care-ți circulă prin tot organismul și în plus vei fi și amețit, încât nu vei realiza exact ce se întâmplă cu tine. Asta mai ales dacă-ți iei somn (KO) direct. Te trezești la spital și nici nu mai știi ce te-a lovit.

Dec 20, 2014; Barueri, SP, Brazil; Lyoto Machida (red gloves) fights against C.B. Dollaway (blue gloves) during UFC Fight Night at Jose Correa Arena. Mandatory Credit: Jason Silva-USA TODAY Sports

Când vine vorba de ficat, problema stă cu totul altfel. Deși durerea poate varia, în momentul în care primești o lovitură la ficat, durerea este intensă, rămâi fără aer, ți se înmoaie genunchii și pici din picioare. Toate aceste lucruri se întâmplă pentru că tu rămâi conștient de durere, deoarece nu ai fost lovit la cap. Se poate întâmpla ca durerea să fie atât de mare încât să leșini, moment pentru care ar trebui să fii recunoscător pentru că mecanismul de resetare al organismului tău te-a salvat de o neplăcere. Mă rog, măcar te-a făcut să nu o conștientizezi atât de tare.

Viteza cu care poate da un pumn un adult mediu este de aproximativ 6 m/s, iar luptătorii profesioniști de mma și boxerii pot lovi cu o viteză aproape dublă. Este estimat că și un pumn care îți lovește ficatul cu 5 m/s (deci mai puțin puternic și decât soră-ta mai mică), poate cauza răni la ficat.

Așadar, acum înțelegi și tu din punct de vedere științific sensul expresiilor: „i-a dat una la pateu” și „i-a rupt ficații!” (deși avem doar unul!).

Și totuși, de ce doare așa de tare un pumn sau un picor la ficat față de lovituri la alte organe? O lovitură la ficat nu doare mai tare față de una la rinichi sau la inimă, de exemplu. Problema este că celelalte organe vitale nu pot fi atinse atât de ușor, fiind protejate de cutia toracică.

Pe parcursul evoluției omului și odată cu introducerea unor noi alimente în dieta noastră, rolul ficatului în organism a devenit din ce în ce mai important. Oarecum, ficatul nostru a trebuit să se dezvolte pentru a putea procesa tot ce băgam în noi și ca orice lucru care este constant antrenat, el se mărește.

Ficatul uman a ajuns să fie din ce în ce mai mare, reprezentând aproximativ 2,5% din greutatea unei persoane, dar în acest proces evolutiv, coastele și cutia noastră toracică nu s-au dezvoltat în același ritm, lăsând astfel ficatul neprotejat și susceptibil loviturilor externe.

Doneaza pentru MMA news