KETO. Dieta Ketogenică – Cum să slăbești rapid și să îți schimbi stilul de viață
KETO. Dieta ketogenică, sau mai bine zis cel mai eficient mod de a slăbi rapid, sănătos și eficient, este înainte de toate un stil de viață, nu doar un regim alimentar cum s-ar crede. Da, știu, și eu am numit-o dietă în titlul articolului, deși nu este tocmai o dietă.
Am făcut acest lucru pentru că atunci când cauți pe Google „cum să slăbesc rapid”, „diete de slăbit”, „dieta ketogenică”, „KETO” și altfel de cuvinte cheie similare, să dai, vrând-nevrând (crede-mă că îmi vei mulțumi mai târziu!) peste acest articol care mai devreme sau mai târziu, aici depinde doar de tine, îți va schimba viața radical în bine!
Știu, cuvinte pompoase de la o persoană pe care nici nu o cunoști, nu e nici medic, nici nutriționist, dar în schimb, este un exemplu viu. You gotta walk the talk!
Ce înseamnă KETO? Ce este dieta Ketogenică? La ce să mă aștept?
Stilul de viață KETO aka dieta/regimul ketogenic, înseamnă a-ți recalibra organismul din a arde glucide (carbohidrați), în a arde grăsimi. Corpul nostru își ia energia din consumul de glucide. De aceea și sportivii de performanță mănâncă ciocolată sau alte alimente dulci (fructe, geluri) pentru a le da acel rush, acea creștere a glicemiei de care au nevoie pentru un boost de energie.
În momentul în care treci pe stilul de viață KETO, corpul tău se reconfigurează și din momentul în care nu mai primește glucide, își arde toate rezervele și începe să funcționeze pe grăsimi. Adică, pe scurt, în loc să ardă zahăr, începe să ardă grăsimi (din care avem în abundență). Acum începe să aibă sens de ce trebuie să mâncăm grăsimi că să slăbim. Nu?
Pentru a-ți face organismul să treacă prin acest proces de reconfigurare, trebuie să ai o alimentație zilnică formată din 70% grăsimi, 25% proteine și 5% glucide (carbohidrați).
În funcție de fiecare persoană, procesul prin care vei intra în ketoza (când organismul își ia energia din grăsimi, nu din glucide) poate varia de la 1-2 săptămâni, până la 1 lună-5 săptămâni. Unii oameni experimentează și anumite simptome cum ar fi insomnia (paradoxal și somnolența), mici dureri de cap sau unele iritații. Acest lucru se întâmplă pentru că zahărul iese din organsm și ca orice drog de care vrei să te lași, îți va provoca o stare de sevraj înainte.
Apropo, zahărul e cam cea mai nocivă chestie pe care o poți băga în tine, ca să nu mai zic că e mai addictive (creează dependență) decât cafeaua și chiar decât cocaina în unele cazuri!
Bun, trecem peste cruciada împotriva zahărului! Odată intrat în ketoză, vei începe să observi beneficiile, care constau în lipsa de oboseală în tmpul zilei, o putere mai mare de concentrare și pur și simplu o poftă de viață de nedescris, ca să nu mai zic că deja se presupune că ai început și să slăbești, să te tonifiezi și să te definești din punct de vedere muscular. Bravo, ești sexy!
Ce presupune dieta ketogenică?
În primul rând, trebuie să încetezi în a te mai referi la ea ca dieta ketogenică și să îi spui stil de viață ketogenic, sau stil keto sau poți spune direct „sunt keto”, dar să nu exagerezi prea mult pentru că nu vrei să devii mai enervant decât un vegan. Cred că nimeni nu-și dorește asta… Nu am nimic cu stilul de viață vegan, am ceva cu oamenii care fac pe apostolii stilului lor de viață, fără a ține cont de faptul că unii oameni sunt fericiți așa cum sunt. Trecem peste această paranteză…
La început, adică prima săptămână, va fi puțin mai greu pentru că trebuie să urmărești etichetele produselor dacă îți iei ceva din magazine.
În principiu, trebuie să urmărești ca orice mănânci să aibă sub (sau cât mai aproape de) 5% Carbohidrați (sau Glucide, e același lucru). MARE ATENȚIE (nu conținutul de zahăr să fie sub 5%, ci numărul întreg de Carbohidrați (sau Glucide, e același lucru, repet pentru a fi clar, nu pentru că sunt senil).
DE BAZĂ – Nu uitați să beți foarte multă apă! Dacă până acum vă chinuiați să beți cei 2l de apă recomandați pe zi, acum va trebui să take it up a notch și să beți minim 3l zilnic pentru a avea o stare de bine constantă și pentru ca toate procesele fiziologice să se desfășoare ca la carte!
Ce poți mânca/bea, așa, pe sleau:
- Legume verzi (cu cât sunt mai verzi și cu cât au mai multe frunze, cu atât mai bine): varză, broccoli, spanac (și baby spinach), rucolă, valeriană, castraveți, salată verde, salată iceberg, conopidă, măsline la greu etc
- Carne (orice fel de carne, dar nu pane – deci evită șnitelul ăla delicios făcut de bunică-ta și chiftelele „lui maică-ta” pentru că au făină)
- Pește (știu că e tot carne, dar unii oameni vor să fie mai speciali și o menționează separat)
- Ouă
- Fructe – avocado și lămâie
- Lactate – iaurtul grecesc e baza, dar poți și orice alt fel de iaurt, sana, kefir etc
- Brânzeturi – orice, cât mai multe
- Murături (de toate, chiar dacă au culori diferite)
- Orice fel de condiment
- Cafea, ceai, limonadă (fără zahăr sau miere) la greu
- Alcool – doar tării de genul vodkă sau rom și vinuri seci (dar la început, până te acomodezi, ar fi indicat să nu bei alcool deloc în primele 7-10 zile)
- Îndulcitori din ștevie sau orice alt îndulcitor dacă simți lipsa de dulciuri (poți bagă în iaurt grecesc cu cacao… deja îți salivează gura, știu) yumyum…
- Peanut butter (dar să te uiți să aibă cât mai puțini carbohidrați-recomand untul de arahide de la LIDL, varianta Smooth)
- Nuci, arahide, alune (mai ales marca Orlando’s), nuci braziliene, migdale, caju, fistic etc (să fii atent că unele mărci au mai mulți carbohidrați decât altele)
- Suplimente de vitamine/minerale solubile, care vor fi și pe post de suc, dar să nu depăsesti doza zilnică recomandată (Magneziu, Calciu, Zinc, Vitamina C, Multi-mineral, Multi-vitamin etc)
Ce nu poți mânca/bea, tot așa, pe șleau:
- Lapte
- Fructe
- Dulciuri
- Gemuri
- Mămăligă
- Cereale (nici măcar cu iaurt sau sana)
- Bere, sucuri, orice alcool dulce, lichioruri etc
Ce poți reintroduce treptat, după primele 7-10 zile:
- Roșii (dar nu în fiecare zi)
- Alte legume de alte culori, dar la fel, nu în fiecare zi
- Alcool (dar nu în fiecare zi) – când vine vorba de alcool, sunt recomandate tăriile: vodkă, rom sau vinuri albe sau roze, dar seci (mă repet pentru a fi clar).
Ce poți reintroduce treptat, după prima lună (dar probabil că nici nu vei mai vrea):
- 1 fruct la alegere (dar fructul ăla să nu fie un pepene întreg :D), dar după aceea, o săptămână nu mai mănânci alte fructe, că să rămână organismul stabil, în starea de ketoză
- Ciocolată cu peste 75-80% unt de cacao
- Linte, năut, boabe de genul acesta etc
Găsești o grămadă de soluții și produse KETO chiar și aici.
Substitute KETO pentru alimentele care îți lipsesc:
IDEI GENIALE DE DESERTURI:
FROZEN YOGURT
Iaurt grecesc, amestecat cu cacao, îndulcitor și diverse arome (rom, vanilie, cafea, migdale, lămâie) și să adaugi și un mix de semințe.
După ce amesteci bine (apropo, poți adăuga și peanut butter în mix și așa faci și antebrațe la cât de greu e să le amesteci), bagi la congelator cam 30-40 de minute (de-aia e bine să faci desertul înainte de a începe masa, ca să te bucuri de el cât mai repede după) și gata!
Voila! Dessert is served!
Rețeta, aici.
PS. Unt de cacao să folosești.
DE REȚINUT
Înainte de a te apuca de acest stil de viață, n-ar strica să îți faci niște analize, nu neapărat pentru că ești în pericol de a păți ceva, dar poate ai vreo problemă de care nu știai sau poate ești un caz medical excepțional care va trebui studiat pentru posteritate.
Îți reamintesc, nu sunt doctor, nu sunt nutriționist, nu sunt nici maică-ta și sper că nici taică-tu, sunt doar un om prietenos care practică chestia asta, le-am recomandat-o și prietenilor mei (în număr de 9 până acum) și cu toții suntem bine, sănătoși și mega-entuziasmați de stilul keto.
PS. Da, mi-am (și ne-am) făcut analizele la 3 și 6 luni și totul e super okay!
Lectură suplimentară și idei de rețete în linkurile de mai jos:
Dacă aveți alte idei de mâncăruri, rețete sau vreți să mă întrebați ceva, lăsați un comentariu și voi răspunde cu mare drag. Dacă nu, doar înjurați-mă să știu că ați trecut pe-aici!