Sfaturi de la o practicantă BJJ: 3 lucruri care NU se fac când faci sparring cu femei!
O practicantă de BJJ (Jiu Jitsu Brazilian) a realizat un video în care oferă 3 sfaturi pentru bărbații care se antrenează (și) cu femei. Practic, această fată explică care ar fi cele 3 lucruri pe care să nu le faci niciodată în timpul unui meci de sparring cu o femeie.
În cei 6 ani de când practică BJJ, această fată a trecut prin destule accidentări și situații inconfortabile încât să poată oferi niște sfaturi pentru bărbați în momentul în care se antrenează cu o femeie sau cu adversari mult mai ușori decât ei.
Cele 3 reguli de bază în momentul în care te antrenezi cu o femeie:
1. Nu-ți folosi toată greutatea!
În momentul în care faci sparring cu o femeie sau cu un adversar mult mai ușor decât tine, nu este indicat să încerci să câștigi prin greutatea ta, care înseamnă automat mai mult forță. Încearcă mai mult să lucrezi stând pe spate, în gardă, și îmbunătățește-ți tehnica.
2. Nu fi orgolios și incompetent!
Chiar dacă vezi că o femeie reușește să-ți treacă garda sau te pune de multe ori în situații inconfortabile și este aproape de a te submite, nu lăsa orgoliul să îți încețoșeze judecata. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori la începători care ajung să se smucească și se panichează când intră în poziții cu care nu sunt familiari (și sunt destule).
Când se întâmplă asta, trebuie să te calmezi și să nu începi să lovești din greșeală sau să te trântești pe adversar doar pentru a ieși din poziție. Lucrează pe tehnică, nu pe forță!
3. Nu oferi cadouri sau să dai ‘tap’ (să bați palma că nu mai poți) din milă!
Doar pentru că este femeie și pentru că are mai puțină forță decât tine nu înseamnă că trebuie să faci un sparring din milă. Nu oferi cadou diverse submisii dacă te poți apăra prin tehnică și nici nu da ‘tap’ când nu este nevoie.
Dacă vei proceda așa, nici tu, nici ea, nu veți învăța nimic nou, ba dimpotrivă, vă veți strica stilul de luptă, învățând reflexe care nu vor fi eficiente în timpul competiției sau în cazul unei situații reale.
Voi ce ați mai adăuga?