Ce înseamnă Fasting Intermitent și cu ce se mănâncă? 

Ce înseamnă Fasting Intermitent și cu ce se mănâncă? 
Ce înseamnă Fasting Intermitent și cu ce se mănâncă? Sursa foto

Ce înseamnă Fasting Intermitent și cu ce se mănâncă?

Ce înseamnă Fasting Intermitent și cu ce se mănâncă? 
Ce înseamnă Fasting Intermitent și cu ce se mănâncă? Sursa foto

Ce este Fasting Intermitent?

Probabil că asta ai căutat pe Google din moment ce ai ajuns aici. Și bine ai făcut pentru că în câteva momente, dacă ești om serios, îți vei schimba stilul de viață în bine. Vei învăța cum să mănânci corect și mai ales cum să îți tratezi organismul ca pe o chestie de care ai nevoie pe termen lung, nu ca pe un smartphone pe care-l schimbi la fiecare 6 luni.

Fasting înseamnă post în limba engleză. Da, post. Post adică chestia aia pe care o ținea bunică-ta în fiecare miercuri și vineri și de încă 4 ori pe an. De aici vine și cuvântul „breakfast” (break + fast / rupe postul) în limba engleză, care înseamnă mic dejun.

Fastingul intermitent este termenul folosit pentru a denumi un program prestabilit de a mânca în cicluri, împărțit în perioade de fasting (când nu se mănâncă) și perioade de mâncat (când, evident, se mănâncă).

Fastingul intermitent nu este despre ce mâncare trebuie să mănânci, ci mai degrabă despre când trebuie să mănânci pentru a-ți maximiza digestia și pentru a sustrage numeroase alte beneficii pentru sănătatea ta.

Cum se face Fasting Intermitent?

În primul rând, înainte de a te apuca de fasting, trebuie să îți analizezi foarte bine programul tău zilnic. De la cât te trezești, la cât mergi la muncă, când ajungi acasă și toate celelalte activități pe care le desfășori într-o zi obișnuită.

Încearcă să îți treci orele aproximative la care te trezești, mănânci, ajungi acasă, te culci. Acum vei vedea probabil că te trezești pe la 7-8 dimineața, mănânci cam tot pe atunci și mai mănânci o dată la prânz, în pauza de masă. După muncă fie rămâi în oraș la o bere cu colegii, fie te duci acasă și mănânci din nou. Deja s-a făcut 8-9 seara și te gândești să te bagi pe Netflix și să-ți iei niște somn. Doar mâine o iei de la capăt, nu?

Rămâne doar să îți fixezi perioada în care ești dispus să nu mănânci deloc și să vezi care va fi perioada în care îți vei organiza mesele. Cele mai populare metode și intervale de fasting intermitent sunt următoarele:

  • METODA 16/8 – supranumită și metoda câștigurilor mărunte, presupune să nu mănânci micul dejun imediat după ce te-ai trezit și toate mesele zilnice să le ai într-un interval de 8 ore. Pe scurt, într-o perioadă de 8 ore pe zi mănânci 2-3-4 mese, cât te ține pe tine fâșul, iar celelalte 16 ore faci pauză (e simplu, având în vedere că 7-9 ore dormi).

Personal, recomand această metodă pentru că și eu tot pe aceasta o practic și pot spune că mă face fericit și fit. Eu mănânc între 11 dimineața și 7 seara, deci orele 11-19, și nu mor nici de foame dimineața și dorm și bine noaptea pentru că nu îmi stă stomacul la digerat în timp ce dorm. Nu mă crezi? Încearcă! (cu plăcere!)

  • METODA Mănâncă – STOP – Mănâncă – presupune să nu mănânci timp de 24 de ore, o dată sau de două ori pe săptămână, după care să mănânci. Știu, sună drastic și majoritatea o să-mi săra în cap că „nu  e sănătos”, „e absurd”, „Dumnezeu ne-a pus pe Pământ pentru a mânca!”, „blasfemie!”, „dar mi se strică pâinea!”, „să-i spui tu lu’ soțu-meu că nu i-am făcut eu ciorbă azi, să vezi tu!”.

Trecând peste acest val de făclii și furci ce mi s-au adunat la poarta articolului, credeți-mă că nu este deloc greu să mănânci seara la 7 și să nu mănânci deloc până când te întorci de la muncă a doua zi, tot la 7.

Chiar credeți că toți oamenii au luxul de a mânca de 17 ori pe zi și mai bagă și câteva snack-uri între? Stresul este mai mult psihic, decât fizic, iar dacă bei apă multă (mai ales minerală), cafea neagră, ceai verde și alte băuturi fără calorii, fără zahăr, senzația de foame dispare foarte repede.

  • METODA 5:2 – se bazează pe a nu mânca mai mult de 500-600 calorii pe zi, timp de 2 zile neconsecutive pe săptămână, iar în celelalte 5 zile să mâncați normal. E chiar atât de simplu!

Părerea mea, având în vedere că am testat toate variantele de mai sus, este că această metodă e mai dificilă, decât cea în care nu ar trebui să mănânci nimic timp de 24 de ore. În momentul în care mănânci, corpul tău va cere mai mult și îți vor reapărea poftele. Când nu îi mai dai de mâncare corpului, ca la orice dependență, pofta de mâncare dispare.

Beneficiile fastingului intermitent

Voi începe prin a enumera beneficiile pe care le văd la mine, deoarece acestea pot fi cele mai concludente, fiind propriul exemplu:

  1. Am slăbit în jur de 3-4 kg și mă mențin la aceeași greutate de aproximativ 1 an de zile
  2. Mi-am reglat în așa fel organismul încât chiar mi se face foame la ora 11 dimineața, încă o dată pe la 15 și seara pe la 18-18:30. Dacă am trecut de una din orele acestea, îmi trece și foamea în maximum jumătate de oră.
  3. Mi-am aflat, testat și depășit niște limite. NU credeam vreodată în viața mea că pot să nu mănânc 24 de ore. Pur și simplu mi se părea că trebuie să fiu Shaolin sau Bear Grylls pentru a reuși, deși probabil că aș fi început să mănânc de pe jos în 2-3 ore de la declanșarea foametei în creierul meu.
  4. Mi-am dat seama că foamea e doar un gând (evident, în limitele normalului, nu că nu mănânci 1 an întreg) peste care poți trece foarte ușor dacă ești conștient de faptul că nu vei muri dacă nu mănânci azi, mâine, poimâine. Atât timp cât te hidratezi mega-bine, mega-mult!

Asta-i ce-am simțit eu, iar acum să venim puțin și cu justificare științifică, că doar aici nu scriem din burtă (pentru că am dat-o jos, nu de alta!):

  • Scădere în greutate, arzând în mare parte grăsimile din zona abdominală (cele mai nasoale estetic, dar și cele mai nocive pentru sănătate)
  • Scade rezistența la insulină, diminuând nivelul zahărului din sânge
  • Scade zahărul din sânge
  • Îmbunătățește circulația sângelui și funcționalitatea inimii
  • Poate preveni apariția cancerului: studiile pe animale au demonstrat acest lucru, însă nu este cert că se aplică și la oameni. Studiile sunt încă în curs de desfășurare și vor mai fi în același stadiu pentru o lungă perioadă de timp
  • Îmbunătățește sănătatea creierului prin reînnoirea unor celule nervoase. De asemenea, în unele cazuri poate preveni apariția bolii Alzheimer
  • Vă menține tineri, conform unui studiu realizat pe șobolani. Șobolanii care au fost supuși fastingului intermitent au trăit cu 36% până la 83% mai mult decât șobolanii care au fost lăsați să mănânce când vor ei. Iarăși, urmează să se studieze mai departe dacă se aplică și la oameni. Până atunci, nu uitați să vă hrăniți constant șobolanii dacă vreți să scăpați de ei! (eu glumesc acum, dar poate unii dintre voi chiar o luați de bună!)

PS. Tind să precizez din nou că nu sunt nici doctor, nici nutriționist și nici maică-ta sau tutorele tău legal pentru a mă simți responsabil într-un fel sau altul de ce vei păți tu dacă faci fasting intermitent. În cazul în care iese nașpa! Dacă iese bine, cu plăcere!

Lăsând gluma la o parte (încercați voi să vă dați seama care-i aia), înainte de a vă apuca de fasting, indiferent de metoda aleasă, ar fi okay să vă duceți la un medic să vedeți ce vă recomandă acesta, deoarece nu pentru toată lumea funcționează aceleași lucruri. Dar vă rog să nu mergeți la un medic comunistolog care o să vă zică că „pe vremea bunicilor se mânca pită și slană și uite cât trăiau ei” că astea nu mai țin la oamenii deschiși la minte.

Sursa inforgrafic – Fasting Intermitent

Eu am vrut să vă explic cât mai pe înțelesul tuturor ce este fastingul și fastingul intermitent, dar mai ales cu ce se mănâncă și cu ce beneficii vine. Dacă vreți să intrați în detalii și să verificați sursele, aveți aici bibliografia întreagă:

Doneaza pentru MMA news