Cum a ajuns MMA-ul să fie sportul cu cea mai mare creștere în popularitate la nivel global?
Cum a ajuns MMA-ul să fie sportul cu cea mai mare creștere în popularitate la nivel global?
Cum a ajuns MMA-ul să fie sportul cu cea mai mare creștere în popularitate la nivel global?

Cum a ajuns MMA-ul (artele marțiale mixte) să fie sportul cu cea mai ridicată creștere a numărului de fani și practicanți la nivel global? Ho, stați puțin, nu vă ambalați! Nimeni nu vă/ne ia fotbalul nostru cel de toate zilele din fața ochilor și nici nu se vor goli sălile de sport din școli pentru a se contrui cuști de luptă prea curând.

Nu! Nu despre asta este vorba și faptul că MMA-ul este sportul cu cea mai mare creștere în popularitate la nivel global nu înseamnă, nici pe departe, că este și cel mai popular. Mai este mult până atunci. Momentan, MMA-ul nu este nici măcar în TOP 20 cele mai populare sporturi din lume. Aici vorbim doar de surprinzătoarea ascensiune a unui sport relativ nou.

De la începuturile sale modeste în care luptele se desfășurau în mediul underground, iar acest sport era considerat ilegal sau o „luptă de cocoși a oamenilor”, MMA-ul a ajuns să aibă peste 300 milioane de fani la nivel mondial! Sigur, cifrele acestea pălesc în comparație cu cei 3,5 miliarde de fani pe care îi are fotbalul, dar în același timp trebuie să ne gândim că e mai ușor de privit oameni care șutează într-o minge, decât oameni care șutează… în alți oameni. Nu?

Cu organizații ca UFC și Bellator, principalele 2 campionate de MMA din lume, sportul crește pe zi ce trece, atât în număr de fani, dar mai ales în număr de persoane care se apucă de diverse arte marțiale.

Motivele pentru care MMA-ul are o creștere mai spectaculoasă față de alte sporturi:

1. Este un sport relativ nou (deși își are rădăcinile în Grecia antică), varianta modernă debutând în 1993 cu ocazia primului turneu UFC (Ultimate Fighting Championship) organizat de familia Gracie.

2. MMA-ul, și aici mă refer în special la UFC, a reușit să producă niște staruri internaționale de mare impact în rândul tinerilor (Conor Mcgregor, Ronda Rousey, Jon Jones, Brock Lesnar). Sunt sigur că mulți nu știu „ce e aia MMA” sau „ufece”, dar de Conor Mcgregor tot au auzit!

3. Sportul este din ce în ce mai reglementat de organizații sportive regionale, naționale și internaționale, ceea ce a dus la apariția unor reguli clare, gândite pentru a proteja cât mai mult sportivii.

4. Apariția organizațiilor antidoping care testează sportivii înainte și după fiecare luptă. Acest lucru face posibilă o competiție curată în care nimeni nu câștigă un avantaj competitiv care îl poate afecta, chiar și letal, pe adversar.

5. Majoritatea sporturilor stagnează. Stagnează în sensul că au deja sute și chiar mii de ani în spate în care au avut timp să se reglementeze și să se cizeleze într-o formă omogenă și funcțională. Multe dintre aceste sporturi nu mai au elemente surpriză pe când MMA-ul, fiind un sport într-o continuă dezvoltare, este ca un adolescent la pubertate. Abia acum vedem toate schimbările prin care trece, se maturizează și cu pași repezi se transformă într-un sport respectat de toată lumea.

Doneaza pentru MMA news